top of page
Mountain climber on peak

Voiko aikuisena oppia ärrän?

Usva Vahanne

Lyhyt vastaus: kyllä voi.

 

Sitten pidempi vastaus:

 

R-äänne on varmaankin suomen kielen haastavin äänne. Se vaatii tarkkaa hienomotoriikkaa, kielen riittävän laajaa liikelaajuutta, samaan aikaan voimaa ja rentoutta sekä sopivaa ilmanpainetta. Ärrävian taustalla voi olla rakenteellinen syy (esim. kireä kielijänne), joka saattaa jopa estää äänteen oppimisen, jos sitä ei leikata. Mikäli tällaista estettä ei ole tai se on hoidettu, ärrän voi hyvinkin oppia aikuisena ihan vain treenaamalla.

 

Uuden äänteen oppiminen edellyttää tyypillisesti satoja, tuhansiakin toistoja. Vanhasta tuottotavasta poisoppiminen voi vaatia vielä enemmän harjoitusta. Aikuinen on iästään riippuen käyttänyt omantyylistä R-äännettään mahdollisesti jo useita vuosikymmeniä. Toistoja on kertynyt ehkäpä satoja tuhansia tai jopa miljoonia. Vanha tapa voi siksi olla hyvinkin tiukassa. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton.

 

Suurin haaste R-äänteen oppimiselle on yleensä motivaatio. Erilaisia (hyödyllisiä ja tehokkaita) R-harjoitteita ei määräänsä enempää ole, ja samoja treenejä pitäisi jaksaa tehdä päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Into saattaa lopahtaa, jos tuloksia ei tule niin nopeasti kuin toivoisi. Pienetkin edistysaskeleet kannattaa nähdä harppauksina kohti lopullista tavoitetta. Jokaisen R-polku on yksilöllinen, mutta puhutaan joka tapauksessa vähintään useamman kuukauden, jopa yli vuoden mittaisesta projektista. 

 

Aluksi pitää malttaa tehdä pohjatyö huolella. Puheterapeutin tuesta on hyötyä oikeiden harjoitteiden valitsemiseksi sekä harjoitteluvarmuuden löytämiseksi. R-äänteen valmiuksia, leuan hallintaa ja yleisesti puhemotoriikkaa vahvistetaan mm. L- ja D-harjoitteilla. Suun alueen liikkeitä ja kielen asentoa hienosäädetään joskus ärsyttävänkin tarkasti. Omaan suuhun tutustuminen voi toisaalta tarjota myös oivalluksia. Vasta kun motoriset edellytykset ovat kypsät, aletaan etsiä itse täryä. Tämä vaihe vaatii sinnikkyyttä ja malttia. Kokemukseni mukaan ensimmäiset täryt löytyvät usein juuri silloin, kun epätoivo on ottanut vallan ja koko projekti on alkanut tuntua mielettömältä. Sitten ollaankin jo voiton puolella.

 

Ei työ kuitenkaan siihen lopu, kun ärrän täry vihdoin onnistuu: äännettä pitää harjoitella kaikissa mahdollisissa äänneyhdistelmissä, helpoissa ja vaikeissa sanoissa, lauseissa ja lopulta spontaanipuheessa. R-harjoittelija joutuu keskittymään intensiivisesti puheeseensa vakiinnuttaessaan uutta ärrää. Erilainen tapa puhua voi tuntua oudolta ja vieraalta, ja se vaatii totuttelua. Uuden R-äänteen vakiintuminen osaksi omaa puhetta ja omaa identiteettiä vie toisilta vain hetken, toisilta vuosia.

 

Kannattaako R-projektiin sitten ryhtyä?

 

Lyhyt vastaus: kyllä kannattaa. Jos siihen vain on tahto, motivaatiota, sinnikkyyttä ja aikaa.

Jos motivaatio ärräharjoitteluun heräsi, ota yhteyttä ja varaa aika puheterapeutin arviointikäynnille! Arviokäynnillä puheterapeutti tutkii, onko R-äännevirheelle rakenteellinen syy, ja antaa yksilölliset harjoitteluohjeet, joilla harjoittelu on mahdollisimman tehokasta. Katso yhteystiedot ja vastaanottohinnasto täältä.

bottom of page